• Metafizik Tarikh Lahir

  Percayakah anda bahawa dengan TARIKH LAHIR kita boleh mengetahui pelbagai rahsia diri sendiri seperti Kerjaya, Perniagaan, Kesihatan, Perhubungan, Kekayaan, Keserasian, Arah Kejayaan dan banyak lagi?
  Berdasarkan TARIKH LAHIR seseorang dan dengan menggunakan penemuan sendiri Metodologi Penyahkod, anda boleh mengetahui tentang diri anda ataupun orang lain secara hampir menyeluruh. Anda boleh mengetahui perwatakan individu seperti sikap dan personaliti seseorang. Dengan membongkar secara lebih mendalam, anda juga dapat mengetahui tentang Kesihatan, Kerjaya, Perniagaan, Hala Tuju Terbaik seseorang serta Kesesuaian dan Perhubungan dengan individu lain.
  RAHSIA TARIKH LAHIR akan memainkan peranan sebagai Paksi untuk mengimbangkan kehidupan seseorang dalam mencapai kebenaran diri (self-actualization). Dengan menggunakan Metodologi ini anda boleh membantu diri anda untuk membongkar potensi yang tersembunyi serta memahami diri anda serta orang tersayang dengan lebih baik. Kami percaya TAKDIR seseorang tidak ditentukan. Berdasarkan Firman Allah swt yang menyeru supaya manusia mengubah nasib mereka sendiri, menguatkan lagi bahawa TAKDIR kita bukan telah ditentukan.
  Firman ALLAH SWT, Surah Ar-Rad,
  Ayat 11 yang bermaksud,
  Sesungguhnya Tuhan (Allah) tidak mengubah keadaan sesuatu kaum (hambanya) sehingga mereka mengubah keadaan (sebab-sebab kemunduran) yang ada pada diri mereka sendiri.
  KERJAYA 
  Adakah anda di dalam industri dan memegang jawatan yang sesuai? Ketahuilah kerjaya yang paling sesuai untuk anda.
  PERNIAGAAN - 
  Adakah anda seorang yang berorientasikan perniagaan? Adakah anda dilahirkan untuk berkecimpung di dalam dunia perniagaan? Mengapakah perniagaan anda gagal? Seterusnya, daripada TARIKH PENDAFTARAN SYARIKAT anda, kami boleh melihat apakah yang bakal berlaku di dalam syarikat (masalah, halangan dan keupayaan untuk menempa kejayaan).
  KESIHATAN - 
  Dengan menggunakan kaedah metodologi ini boleh memberi amaran awal kepada anda tentang penyakit-penyakit yang bakal dihadapi.
  PERHUBUNGAN - 
  Kesesuaian seseorang adalah KUNCI kebahagiaan. Analisis TARIKH LAHIR boleh membantu untuk mengenalpasti pasangan ideal anda samada di dalam perniagaan atau di dalam kehidupan. Perhubungan dengan pasangan atau anak, baik atau buruk akan didedahkan. Mengetahui sekiranya wujud 2 perkahwinan di dalam kehidupan dan mengambil langkah kawalan. Mengetahui kebarangkalian berlakunya penceraian di dalam sesebuah rumahtangga.
  KEKAYAAN - 
  Dengan mengetahui TARIKH LAHIR anda boleh memperolehi CARTA yang menunjukkan turun naik kehidupan anda sejak kecil sehingga mencapai umur 120 tahun. Ianya secara jelas dapat menunjukkan bilakah peluang akan muncul. Anda seterusnya hendaklah menggunakan peluang tersebut apabila tiba masanya.
  KAEDAH KIRAAN RAHSIA TARIKH LAHIR
  Kaedah yang digunakan adalah hasil dari kajian yang dilakukan sejak beribu-ribu tahun dahulu. Kaedah ini mengenal pasti corak sesuatu kejadian yang berlaku dan watak seseorang. Bukan hanya kajian keatas beratus manusia, tetapi berbilion manusia. Kaedah ini dinamakan metafizik.
  Kaedah yang digunakan ini adalah satu panduan untuk memahami karektor, sifat positif, negatif dan potensi setiap individu bagi membuat strategi dan perancangan peningkatan diri sendiri, keluarga dan rakan taulan. Ianya telah dipermudahkan untuk kita gunakan dalam kehidupan seharian atau karier atau perniagaan kita.
  Bukan menilik nasib yang HARAM di sisi Islam, tetapi memahami apakah yang terkandung di dalam ketetapan hidup supaya boleh merangka strategi dan tindakan untuk aktiviti pembetulan, pencegahan, penambahbaikian dan peningkatan kehidupan kita.
  Bukan meramal nasib yang juga HARAM, tetapi membantu manusia merangka satu jadual perjalanan hidup yang lebih berkesan, demi mencapai kepuasan dalam kehidupan di dunia dan akhirat.
  Usaha mesti ada, sesuai dengan firman Allah swt, bermaksud lebih kurang, Allah tidak akan mengubah keadaan seseorang itu, jika dia tidak berusaha mengubah keadaan diri sendiri.


  HURAIAN KOD ASAS
  Kod Asas : 1
  Kekuatan:
  Dilahirkan untuk menjadi seorang pemimpin, memiliki banyak daya tarikan daripada jantina yang berlainan, memiliki kebijaksanaan, mempunyai kuasa analisa yang kuat, yang akan menjadikannya individu berilmu, seorang yang sangat teliti dalam semua perkara, individu yang sangat kreatif dan sangat peka. Sekiranya sikap kreatif dan sikap peka ini digunakan sepenuhnya atau diaktifkan, kekayaan sedang menunggu individu ini.
  Kelemahan:
  Individu ini selalu mementingkan diri sendiri, tidak mudah menerima kritikan, beliau juga sukar untuk menerima idea atau pandangan dari orang lain. Oleh itu, kebiasaannya individu ini adalah pemimpin ataupun bos-bos. Bekerja sendiri adalah pilihan yang terbaik
  Perkara yang perlu dipelajari:
  1) Sedia menerima idea dan pendapat dari orang lain yang mungkin baik atau lebih baik.
  2) Berfikirlah secara terbuka.
  3) Berdiplomasi apabila diperlukan.
  Golongan terkenal yang mempunyai nombor 1:
  Arsene Wenger (pengurus Arsenal), Acha Septriasa (selebriti Indonesia), Luna Maya (selebriti Indonesia), Tom Hanks (pelakun terkenal Hollywood), Robert Redford (pelakun terkenal Hollywood), Hulk Hogan (bintang gusti professional WWF)
  Kod Asas : 2

  Kekuatan:
  Seorang yang mahir dan mempunyai personaliti yang menarik. Sentiasa tenang dalam apa pun keadaan. Seorang yang peramah dan mementingkan kebersihan. Sangat rajin dan matang dalam pemikiran. Lembut hati dan peka terhadap keperluan orang lain. Biasanya mudah bergaul dengan golongan yang tua daripadanya. Sekiranya diberi tugasan, individu ini mempunyai kebolehan untuk melaksanakannya dengan tepat.
  Kelemahan:
  Individu ini tidak percaya di atas kebolehan diri sendiri, walaupun orang lain percaya pada mereka. Mendengar nasihat yang diberikan, tetapi berkemungkinan tidak mengikutnya. Seorang yang sangat degil. Sentiasa mengutamakan orang lain melebihi kepentingan diri sendiri
  Perkara yang perlu dipelajari:
  1) Percayalah kebolehan diri sendiri.
  2) Tingkatkan keyakinan diri (self-esteem)
  3) Utamakan diri sendiri bila keadaan memerlukan anda buat begitu
  Golongan terkenal yang mempunyai nombor 2:
  Adi Putra (kanak-kanak pintar), Dr Fadzli Yaacob (selebriti dan usahawan Malaysia), Thaksin Shinawarta (bekas PM, Thailand), Bill Clinton (bekas presiden USA), Madonna (selebriti Hollywood)
  Kod Asas : 3
  Kekuatan:

  Individu ini adalah seorang yang serba-boleh atau dalam english
  Kelemahan:
  Individu ini boleh menjadi terlalu agresif, tidak penyabar dan cepat panas baran. Kebiasaannya beliau mengambil mudah sesuatu perkara dan tidak tegas (tidak munasabah). Kadang kala pula seorang yang nakal. Juga, seorang yang
  Perkara yang perlu dipelajari:
  1) Perlu belajar untuk melihat sesuatu dengan lebih realistik.
  2) Cuba menghabiskan sesuatu yang telah anda mulakan.
  3) Fikir dahulu sebelum meluahkan sesuatu
  Golongan terkenal yang mempunyai nombor 3:
  Anwar Ibrahim (bekas TPM) , Wayne Rooney (bintang bolasepak Manchester United), Christiano Ronaldo (bintang bolasepak Manchester United), Robinho (bintang bolasepak Brazil dan Manchester City), Alan Alda (selebriti Hollywood), Bill Cosby (selebriti Hollywood)
  Kod Asas : 4
  Kekuatan:

  Individu yang suka belajar, tekun bekerja, mampu bersabar dan sentiasa mempunyai perancangan. Berbakat seni dan selalu berjaya dalam peperiksaan. Seorang yang boleh dipercayai dan mudah menyesuaikan diri dengan masyarakat. Mudah bersimpati dan berkarisma. Peramah, suka mengembara dan memiliki suatu kehidupan yang sentiasa ceria. Mudah bangkit dari sesuatu kegagalan.
  Kelemahan:
  Tak suka meluahkan perasaan tidak puas hati dalam sesuatu perkara.Suka simpan sendiri, dan terlalu menitik beratkan perkara-perkara remeh sehingga tidak melihat secara keseluruhan sesuatu perkara. Perlu berhati-hati dalam perhubungan dan perkahwinan.
  Apa yang perlu dipelajari:
  1) Harus belajar lebih fleksibel dan mengambil kira pandangan orang lain
  2) Bersikap dan berfikiran lebih terbuka
  3) Berterus teranglah dalam sesuatu perkara
  Golongan terkenal yang mempunyai nombor 4:
  Bill Gates (individu terkaya di dunia), Alex Ferguson (pengurus Manchester United), Margaret Thatcher (bekas Perdana Menteri Britain), Arnold Schwarzenegger (bekas pelakun, sekarang adalah Gabenor California, Amerika Syarikat), Tina Turner (penyanyi), Paul Hogan (pelakun utama Crocodile Dundee)
  Kod Asas : 5
  Kekuatan:

  Dilahirkan dengan sikap kepimpinan yang kuat. Suka mengambil risiko. Suka mencuba perkara-perkara yang baru. Berkarisma dan boleh memimpin. Kebiasaannya memegang jawatan yang tinggi. Sangat rajin dan sentiasa focus untuk mencapai kejayaan di masa hadapan, jika dia mahu. Seorang yang realistic, tegas, sangat munasabah dan tidak suka berangan-angan. Perlukan kepelbagaian dan sentiasa teruja dalam melakukan sesuatu.
  Kelemahan:
  Tidak suka disekat dalam membuat sesuatu. Selalunya cerewet dalam isu-isu k
  Perkara yang patut di ubah:
  1) Lebih relaks, tidak cerewet dalam isu-isu kecil
  2) Melihat sesuatu dengan teliti
  Golongan terkenal yang mempunyai nombor 5:
  Abdullah Ahmad Badawi (Perdana Menteri Malaysia), Erra Fazira (pelakun popular), Aishwarya Rai (pelakun Bollywood), Bambang Susilo (presiden Indonesia), Soekarno (bekas presiden Indonesia), Ronaldo ( bintang bolasepak Brazil), Abraham Lincoln (bekas presiden USA), Britney Spears (penyanyi di USA)
  Kod Asas : 6
  Kekuatan:

  Ini adalah nombor untuk terus wujud atau hidup. Nombor
  Kelemahan:
  Seorang yang suka berbangga dan tidak akan mengambil kerja mudah. Tidak mendengar cakap ataupun kata-kata orang lain selain orang atasan. Melakukan sesuatu di sebabkan ada kepentingan diri.
  Perkara yang harus dipelajari:
  1) Belajar apakah yang boleh diubah dan apa yang tak boleh diubahnya
  2) Buat sesuatu tanpa memikirkan kepentingan diri
  3) Kurangkan sifat degil dan memerlukan ketepatan.
  Golongan terkenal yang mempunyai nombor 6:
  Luis Felipe Scolari (pengurus Chelsea), Rafa Benitez (pengurus Liverpool), Warren Buffett (pakar kewangan dunia), Albert Einstein (kalau tak kenal tak tau la), Jane Seymour (selebriti Hollywood), John Denver(penyanyi lagu-lagu country, USA)
  Kod Asas : 7
  Kekuatan:

  Sangat berkemahiran dan sangat teliti apabila menguruskan sesuatu perkara. Individu ini tidak akan lupa pada sesiapa yang pernah menolongnya. Tersangat menghargai kesyukuran dan berterima kasih. Individu ini penuh dengan ghairah dan cinta. Seorang pemikir dan sukakan kedamaian dan ketenangan. Berkebolehan dalam memutarbelit kata-katanya. Menarik perhatian ramai orang. Suka mengejarkan kemasyhuran dan tuah.
  Kelemahan:
  Suka berlawan cakap. Mempunyai pemikiran yang suka berubah-ubah. Mudah menukar keputusan. Bukan seorang yang tegas. Sangat suka
  Perkara yang harus dipelajari:
  1) Belajar untuk menerima kenyataan dunia sebenar.
  2) Jangan hidup dalam dunia sendiri, bercampur dengan dunia luar
  Golongan terkenal yang mempunyai nombor 7:
  Dr. Irfan Khairi (pakar Internet Malaysia), Mawi (selebriti popular), Saddam Hussein (bekas presiden Iraq), Cesc Fabregas (bintang bolasepak Arsenal), Frank Lampard (bintang bolasepak Chelsea), John F. Kennedy (bekas presiden USA),
  Micheal Jackson (selebriti Hollywood)
  Kod Asas : 8
  Kekuatan:

  Seorang yang aktif dikalangan rakan-rakannya, menjadikannya seorang yang terkenal. Sangat pendiam, konservatif dan pasif. Bertanggungjawab dan sangat bermoral. Seorang yang boleh dipercayai. Biasanya adalah penyelesai masaalah. Tidak akan mempermainkan orang lain.
  Kelemahan:
  Kadang-kadang kabur dalam apa dilakukannya. Individu ini perlu pintar. Disegi luaran nampak kuat tetapi sebenarnya seorang yang berhati lembut. Sangat berhati-hati dan percaya kepada perspektif diri yang kuat dan ini akan menyebabkan hilang sesuatu peluang. Juga, anda sentiasa tercari-cari dan sibuk melihat-lihat sesuatu, anda kadang-kadang tidak tahu apa yang anda cari sebenarnya. Jadi, berhati-hatilah untuk tidak membuang masa melayan perkaraperkara yang tidak bermanafaat atau tidak berfaedah.
  Perkara yang harus diperbaiki:
  1) Belajar membuat keputusan berdasarkan keperluan sendiri daripada mengikut keperluan orang lain
  2) Jangan buang masa melayan perkara-perkara yang tak berfaedah.
  Golongan terkenal yang mempunyai nombor 8:
  Steven Gerrard (bintang bolasepak Liverpool), Osama bin Laden (pejuang Islam), Cindy Crawford (supermodel dan selebriti Hollywood), Barbara Streisand (selebriti Hollywood), Jane Fonda (selebriti Hollywood)
  Kod Asas : 9
  Kekuatan:

  Sangat optimistik dan berfikiran terbuka. Suka nampak cantik. Sangat beradab. Pintar, Peka dan sensitif. Individu ini tahu bila dan bagaimana untuk menyerang dan mempertahankan diri. Bagus dalam memenangi hati orang. Berkebolehan untuk menghibur orang lain. Sebagai
  penghibur, mereka mempunyai daya tarikan dan tidak mempunyai masalah untuk berkawan dengan sesiapa pun. Melakukan kerja dengan cepat dan berkebolehan dalam kerjanya tetapi bukan dengan terperinci atau khusus. Boleh berubah dan menyesuaikan diri mengikut persekitaran
  Kelemahan:
  Individu ini tidak mengambil berat orang bawahan. Seorang yang emosional. Jika tidak berhati-hati, di kemudian hari individu ini tidak mempunyai ramai kawan dan akan kesepian. Memiliki personaliti yang pelbagai sehingga sukar orang sekeliling untuk memahami mereka. Boleh berubah menjadi seorang yang sangat bersemangat, teruja atau menjadi seorang yang depresi ataupun muram. Mudah berputus asa apabila bertemu halangan dalam melaksanakan sesuatu.
  Perkara yang harus diperbaiki:
  1) Belajar untuk tidak bergantung pada nasib semata-mata
  2) Jangan mudah berputus asa bila berdepan dengan halangan
  3) Kurangkan sifat emosional
  Golongan terkenal yang mempunyai nombor 9:
  Megawati Sukarno (bekas Presiden Indonesia), Suharto (bekas Presiden Indonesia), Gisele Bundchen (supermodel), Shirley MacLaine (selebriti Hollywood), Harrison Ford (selebriti Hollywood, Jimmy Carter (bekas Presiden USA), Elvis Presley (selebriti Hollywood-kini arwah)
     Tafsiran Ringkas Kod Asas:
  1. SENDIRI
  Bijak, memang dilahirkan sebagai pemimpin, kreatif, banyak idea baru, berani, berdikari, positif, individualistic, perfectionist,agresif, sentiasa nak menang, keras kepala, ego yang tinggi, terlalu terus terang, sentiasa rasa dia betul.
  2. SUARA
  Jujur, pembersih, lembut, tenang, pendengar tapi tak semestinya buat,memahami, penyabar, mudah dibuat kawan dan berkawan, diplomasi, suka bersimpati, boleh dipercayai, mudah memaafkan, pemalu, terlampau sensitive, cemburu, susah buat keputusan, tidak tetap pendirian.
  3. AKTIF
  Popular, cepat siapkan kerja tapi tak sempurna, baran, agresif, kurang tegas, perhubungan rapuh, mudah berkawan, suka ikut fesyen, bersemangat, mudah teruja, kreatif, egois, suka mengarah.
  4. RANCANG / ILMU
  Kemahiran yang tinggi, bijak, tidak mudah putus asa, sukar simpan wang, perhubungan mudah putus, bersangka buruk pada orang, bangga, rajin, keras kepala (degil),kedekut, setia, suka kerja rutin, logical, tak berani ambil
  risiko.
  5. MENCARI (ARAH)
  Kuat kerja (workaholic), pemimpin, keras kepala, berpangkat tinggi, adventurous, bercita rasa tinggi/mewah, bijaksana, berfikiran jauh, berani ambil risiko, suka/minat berniaga, boros, suka bertangguh, berkira.
  6. WANG
  Gila duit, citarasa mewah, berdikari, mahu menguasai, tidak mementingkan diri, suka duduk di rumah, bijak, jujur, berperikemanusiaan, penyayang, tamak.
  7. KAWAN / PENGIKUT
  Suka bertelagah, cerewet, popular, tarik penyokong, percaya kepada mistik, moody, pemalu, suka mengasingkan diri, analitikal, suka berfikir, kekuatan kerohanian.
  8. TANGGUNGJAWAB & TEKANAN
  Bertanggungjawab, pendiam tapi ramai kawan, boleh dipercayai, suka kebebasan dan kuasa, keras kepala, ada sifat kepimpinan, suka terurus dan kemas, suka membantu dan baik hati, gila wang, ego, mudah tertekan, kekuatan deria rasa ke-6.
  9. KEJAYAAN
  Pandai PR, bergaya kemas, tarik simpati orang tua, bijak, kesunyian, sensitif, ikhlas, berbakat, ada sifat kepimpinan, penyayang.

  HURAIAN KOD JUTAWAN
  Kod Jutawan mempunyai nombor 3, 6 atau 9
  Kod Jutawan : 3
  Huraian : 

  Anda adalah seorang JUTAWAN ysng dermawan. Di sepanjang hidup, anda banyak memberikan sedekah dan ‘contribution’ kepada mereka-mereka yang memerlukan. Anda adalah seperti Bill Gates, orang paling kaya di dunia yang banyak memberikan bantuan kepada mereka-mereka yang memerlukan.
  Kod Jutawan : 6
  Huraian : 

  Anda adalah JUTAWAN yang penuh dengan duit. Sepanjang hidup, anda banyak mendapat wang. Usaha-usaha yang anda buat adalah untuk memiliki wang yang banyak. Semasa anda mati, anda memiliki banyak wang.
  Kod Jutawan : 9
  Huraian : 

  Anda seorang JUTAWAN ysng suka mengumpul harta, seperti tanah, rumah, kereta dan lain-lain lagi. Semasa anda meninggal dunia, semangnya anda memiliki banyak harta.
  Kod-Kod Lain :
  Selain Kod Asas & Kod Jutawan, daripada piramid nombor juga kita boleh mengenali diri kita melaui :
  ·         Kekuatan, Kelemahan dan Potensi Diri
  ·         Kerjaya yang sesuai
  ·         Perniagaan yang sesuai
  ·         Dan bermacam-macam lagi (ketepatan adalah 75%-95%)


  Rahsia-Rahsia Lain Tarikh Lahir:
  1. Tarikh Lahir pada 1, 9 & 24
  Pada umumnya pasangan ini bersifat pendiam & konservatif. Namun dengan orang-orang tertentu dia cepat mesra. Tapi pasangan yang lahir tarikh ini mudah terperasan. Kerana sifatnya itu menyebabkan ramai orang yang tidak menyukainya. Namun begitu dia tetap dikagumi kerana bersikap serius terutamanya yang berhubung dengan orang ramai. Dalam hal percintaan, dia sanggup berhabis semata-mata untuk memenuhi segala keinginan pasangannya. Tapi hati-hati kadangkala dia lebih mementingkan persahabatan daripada percintaan dan lebih rela memutuskan cintanya demi sebuah persahabatan yang telah terjalin lama.
  2. Tarikh Lahir pada 2, 11 & 30
  Orangnya perasa dan mudah tersinggung. Sifatnya yang suka menyendiri membuatkan dia lebih suka tinggal di rumah. Ramai orang suka bergaul denganya kerana perwatakannya yang lembut & ramah. Dia paling benci jika cintanya ditolak atau dikhianati olih orang yang benar-benar dicintainya. Namun begitu dia selalu bersikap sabar dan tidak terburu-buru dalam bertindak. Sayangnya untuk urusan masa depan dia bersikap pesimis sering mengalah sebelum mencuba. Oleh itu mesti ada yang mendorongnya agar tidak terus terjebak dengan sikap pesimisnya.
  3. Tarikh Lahir pada 3, 18 & 29
  Sabar serta pandai menguasai diri adalah ciri yang khas bagi pasangan yang lahir pada tarikh ini. Tapi jangan cuba mempermain-mainkannya, dia akan mengamuk dengan hebat. Dia tergolong pasangan yang bijaksana dan bertanggungjawab. Sifat jujur & ramah adalah modal utamanya dalam bergaul. Tapi dalam soal cinta dia merupakan pasangan yang susah untuk di mengertikan.
  4. Tarikh Lahir pada 4, & 13
  Pasangan yang lahir pada tarikh ini adalah seorang yang pandai, suka bergaul dan mudah berubah pendapat. Dia seringkali tidak yakin dengan diri sendiri.Dalam soal cinta, dia tergolong pasangan yang mata keranjang dan suka bertukar-tukar partner. Sifat ini membuatkan orang tidak suka apa lagi untuk bersimpati dengannya. Dia sering bersifat dingin kepada orang lain kerana menganggap orang lain merupakan faktor penyebab timbulnya masalah. Tapi dia memiliki sifat kelakar, mudah ketawa dan kadangkala bersikap keanak-anakkan.
  5. Tarikh Lahir pada 5 & 17
  Yang lahir pada tarikh ini adalah seorang yang optimis, bercita-cita tinggi dan punya kecederungan untuk berprestasi. Namun begitu dia adalah seorang yang berwatak keras dan apa yang diinginkan selalunya dipenuhi.Memandangkan sesuatu selalunya dari segi yang menguntungkan.Tapi sayangnya dia suka menganggap remeh pada orang lain.Dalam soal cinta, berhati-hatilah kerana dia suka bertukar-tukar pasangan.
  6. Tarikh Lahir pada 6, 14 & 27
  Dia adalah seorang pasangan yang tidak mahu kalah dan pantang menyerah. Kejujuran dan keadilan merupakan sifat yang membuatkan dia disegani.Dalam soal cinta dia ingin memberi yang terbaik kepada orang yang dicintainya.Namun begitu harga dirinya terlalu tinggi sehingga dia tidak pernah mengerti mengapa seseorang itu menolak kebaikannya.
  7. Tarikh Lahir pada 7, 28 & 31
  Dia adalah seorang yang bersifat terbuka berterus terang & jujur.Namun dia mudah sekali terpengaruh dan ingin mencapai sesuatu itu dengan cara mudah. Cinta baginya sering diertikan sebagai pengisi masa lapang. Semasa bercinta dia sangat berhatihati dan suka sekali merayu dan kalau pasangannya curang dia dengan mudah meninggalkannya.
  8. Tarikh Lahir pada 8 & 23
  Dia bersifat peramah dan mudah perasa. Kepada teman-teman dia bersifat lembut & bijaksana. Namun begitu dia tersisih dari teman-teman kerana rasa rendah diri yang terlalu menebal. Dia memerlukan suasana yang seimbang baik sewaktu berfikir mahupun dalam kehidupan seharian.Kelemahan yang paling menonjol ialah gugup dan selalu dihantui perasaan khuatir tetapi dia adalah seorang yang penjimat. Dalam urusan cinta, dia seorang yang tabah dan rela berkorban.
  9. Tarikh Lahir pada 10, 16 & 21
  Suka bekerja keras,memiliki nafsu yang tinggi dalam usaha mencapai citacitanya. Dalam pergaulan sehari-hari dia merupakan orang yang mudah tersinggung.Namun begitu dia seorang yang jujur & tabah dalam menghadapi persoalan.Soal cinta dia sangat setia dan sebab itulah dia mudah disenangi. Tapi dia seorang yang terlalu cemburu. Kalau baik dia sangat baik dan kalau jahat dia merupakan orang yang paling jahat.
  10. Tarikh Lahir pada 12 & 19
  Orang yang lahir pada tarikh ini memiliki sifat suka dipuji.Dia berharap setiap orang akan menganggapnya sebagai juara. Pada dasarnya dia suka berdandan dan berpakaian rapi.Kerana itu dia sering membelanjakan wangnya untuk menunjukan penampilannya.Dalam Kehidupan sehari-hari dia adalah pasangan yang disegani kerana bakat kepimpinannya.Sifatnya yang bijaksana membuatkan dia disegani dalam pergaulan.Dalam urusan cinta, dia adalah pasangan yang sangat susah untuk dipercayai.
  11. Tarikh Lahir pada 15, 20 & 26
  Jangan mengharapkan sifat romantis dari pasangan yang lahir pada tarikh ini.Dia tergolong dalam orang yang kurang serius, bersikap bodoh dalam menghadapi sesuatu. Namun begitu dia selalu bersikap penuh pengertian bila menghadapi sesuatu masalah. Dia sangat benci pada perkara-perkara yang berbau keributan terutama yang menimbulkan huru-hara. Dalam hal percintaan dia menuntut untuk lebih diberi perhatian tapi dia jarang mengambil berat pada pasangannya. Namun begitu sikapnya disenangi oleh kawan-kawan.
  12. Tarikh Lahir pada 22 & 25
  Wataknya paling susah untuk dimengertikan. Kadangkala dia disukai kerana kebaikannya dan kadangkala dia dibenci kerana perbuatannya.Namun buat teman-teman dia merupakan orang penuh pengertian. Dalam pelbagai situasi dia lebih suka merendahkan diri jarang sekali mahu menonjolkan kelebihannya pada orang lain. Pasangan jenis ini terkenal sebagai perayu dan sebab itulah dia diberi jolokan seniman asmara.

  NOMBOR-NOMBOR CIRCULAR :
  The next section is hardcore! You have 16 circular box right? ALL 16 number inside the circular box can be used for combination of the number below. For example nombor saya td ialah 1,1,2,3,3,4,4,5,6,6,6,7,8,8,8,9.  So, jom kita tengok maksud dan ciri-ciri nya.
  1 2 3 @ 1 2 bermaksud :
  • Ada kekuatan/bakat/anugerah suara
  • Boleh bercakap dengan lancar dan pantas
  • Kadangkala bercakap kosong
  • Kadangkala tidak boleh mengawal mulut atau terlepas cakap/kurang pandai bergurau
  • Boleh berhujah/berdebat
  • Boleh menjadi guru, pensyarah, ahli politik, sales person.
  • Bakat dalam menulis, melukis (untuk orang kurang upaya)
  4 2 6 @ 2 4 
  • Boleh jadi penceramah/pandai berceramah.
  • Boleh berkongsi ilmu dengan sesiapa saja.
  • Boleh menjadi seorang motivator/presenter.
  2 7 9
  • Ada daya penarik semula jadi.
  • Mempunyai karekter pelaris. (macam susuk gitu) haha!
  • Individu tersebut tidak semestinya kacak/cantik
  • Pandai memujuk orang
  • Mudah meyakinkan orang
  • Ayat power (bodek)
  • Mudah tarik ramai kawan yakni ramai org suka nak kawan dengan dia.
  • Ada kawan tapi tak ramai. (prob)
  • Ditakuti mempunyai hubungan sulit dengan orang lain. (prob)
  8 4 3
  • Baik
  • Sentiasa ada idea baru
  • Selalu mencari kejayaan dan peluang.
  • Mempunyai bakat dalam penulisan/asyik bagi proposal.
  • Pandai membuat perancangan
  • Buruk
  • Mudah berasa bosan dengan satu-satu perkara
  • Terlalu suka berangan-angan
  • Susah untuk berjaya jika tidak fokus dalam melakukan sesuatu perkara
  • Suka bertukar-tukar syarikat (bagi usahawan)
  5 7 3
  • Baik
  • Mudah bergaul dengan orang atasan atau VIP.
  • Boleh jadi VIP/Saudara kepada VIP
  • Orang atasan mudah percaya percakapannya
  • Buruk
  • Akan ada orang yang tak puas hati dengan anda
  • Senang disabotaj (tikam belakang)
  • Mudah difitnah
  • Duit selalu habis sebab selalu belanja orang atasan.
  • Mudah dihentam dan menghentam orang (kelantangan bercakap)
  9 1 1
  • Baik
  • Lebih suka berdikari dalam melakukan sesuatu
  • Suka bekerja sendiri dan sukar bekerjasama dengan orang lain
  • Susah ada rakan kongsi kerana mudah bertentangan pendapat
  • Suka buat keputusan sendiri
  • Boleh menjadi orang tengah (consultant/negotiation)
  • Mudah berjaya atas usaha sendiri/Tak mudah give up.
  • Buruk
  • Akan ada rasa tidak puas hati kepada anda dan akan dikhianati
  • Tidak boleh bersendirian (mudah kesunyian gitu)
  • Keras kepala
  • Senang dikhianati orang lain
  1 1 1 1 @ 6 6 6 6 @ 1 6 1 6 @ 6161
  • Baik
  • Pandai simpan maklumat/pandai berahsia
  • Akan berfikir dulu sebelum bercakap
  • Tapi bila dah bercakap, tak berhenti-henti pulak bercakap. adeh
  • Suka berfikir secara mendalam/Suka berfikiran jauh
  • Buruk
  • Tidak suka berkongsi masalah
  • Mudah berasa kecewa
  • Mudah dilanda tekanan emosi
  • Mudah Risau
  • Mudah buruk sangka
  • Ditakuti terkena penyakit mental
  • Senang kena migrain
  4 5 6
  • Baik
  • Anda boleh dilatih dan sesuai menjadi akauntan
  • Boleh menjadi business owner, usahawan, akauntan.huhu ;p
  • Buruk
  • AWAS! Mudah terlibat dalam penyelewengan dan rasuah
  9 9 9 @ 9 5 5 @ 9 5 9
  • Baik
  • Berpotensi berjaya dalam semua bidang
  • Banyak peluang dalam hidup 
  • Buruk
  • Boleh mengubah diri menjadi seorang yang tamak
  • Sunyi dan suka tinggal di kawasan yang banyak pokok/berhutan/tempat tinggal kawasan bukit.
  855 @ 8 8 8
  • Baik
  • Seorang yang hyperaktif
  • Berpontensi untuk menjadi seseorang yang memiliki pengaruh dan kuasa
  • Buruk
  • Panas Baran
  • Mudah berasa resah dan gelisah (perlu belajar bertenang)
  333 @ 335
  • Seorang pendendam ;(
  • Kurang sabar
  • sentiasa rasa resah gelisah
  • Keinginan sangat tinggi/nafsu kuat
  4 5 9
  • Baik
  • Mempunyai deria ke 6 yang kuat
  • Mudah dapat ilham/firasat
  • Dapat mengetahui sesuatu lebih awal dari orang lain.
  • Pandai mendapatkan sesuatu
  • Buruk
  • Pandai menipu/muslihat
  • Pandai merancang strategi
  6 7
  • Senang kasihankan orang lain.
  • Mudah belanja untuk orang lain (sebab tu sengkek)
  1 5 6
  • Lebih sesuai kerja di luar (outstation) / senang buat duit dengan mengembara. yea betul!
  1 8 9
  • Suka melancong dan juga suka melencong.haha;D
  • Kena elajar hadapi tekanan kerana mudah rasa tertekan
  • Suka bergerak yakni tak boleh duk diam kat sesuatu tempat.
  8 3
  • Baik
  • Suka aktiviti luar rumah
  • Seorang yang aktif
  • Buruk
  • Mudah bosan
  • Tidak suka duduk diam di dalam rumah tanpa kerja
  3 3 6
  • Seorang yang luar biasa yakni :
  • Duit senang masuk, senang keluar
  • Anda aktif/senang untuk menarik duit. (money magnet)
  9 6 6
  • Anda seorang yang boleh berniaga dan senang mendapat keuntungan.
  7 1
  • Anda mudah ditipu oleh orang
  • Mudah percaya dekat orang.
  9 3 3 
  • Anda mempunyai bisnes tetapi prestasi tidak konsisten. Macam sekejap naik sekejap turun. Sekejap untung dan sekejap rugi.
  • Kejayaan tak kekal lama.
  • Untuk mengelakkan perkara ini terus menghantui, ada 2 cara iaitu 
  1. Tenaga anda sangat bagus, maksimum, tapi tak bertahan lama. so, setiap 3 bulan anda kena pergi bercuti untuk dapatkan balik keseimbangan anda. Environment spt Air Terjun, laut, hutan (berkelah di hutan. Paling kurang 3 hari anda kena cuti dan tak boleh bawak hp dan komputer. Wahh, macam bawak diri terus kan. hehehe
  9 4 4
  • Boleh duduk bahagian operation/management
  • Sangat bagus dalam bidang penyelidikan.
  • Orang yang mempunyai high taste.
  5 5 5 
  Ada 2 kategori :
  1. Senang menjadi orang yang berpengaruh dan berpangkat.
  2. Tidak mempunyai pendidikan yang bagus :
  • Suka memberontak/agresif/tegas
  • Rasa rendah diri
  7 8 6
  • Sangat bertanggungjawab
  • boleh menjadi ketua/pengurus/boleh menerima tekanan
  • orang yang motivated by material.
  Seorang yang boleh membantu masalah orang lain.


  Tip Mengenal Diri Sendiri Melalui Tarikh Lahir- Dr Fadhilah Kamsah. 


   

  1. Pemimpin
  2. Lembut
  3. Kemas (Cerewet)
  4. Rajin
  5. Boleh berbincang
  6. Angin
  7. Patuh
  8. Bisnes
  9. Glamour

  Contoh  : 20 05 1981
  2 + 0 = 2

  Maka kotak pertama adalah 2..
  Kemudian campurkan kesemua nombor..

  2 + 0 + 0 + 5 + 1 + 9 + 8 + 1 = 26
  Kemudian hasil campur yang lebih dari 9 akan dicampur lagi seperti:
  2 + 6 = 8

  Maka kotak kedua adalah 8..
  Selepas itu kotak pertama akan dicampur ngan kotak kedua

  2 + 8 = 10
  Oleh kerana hasil campur lebih dari 9 maka dicampur lagi
  1 + 0 = 1

  Maka kotak ketiga ialah 1..
  hasilnya..

  2: Lembut
  8: Bisnes
  1: Pemimpin


  Maka anda sudah cerminkan diri anda mungkin sifat-sifat ini ada dalam diri anda dan mana tahu mungkin suatu hari nanti dengan sifat ini anda akan menjadi seorang yang berguna.

  Metafizik (jangkaan jodoh)... hanya jangkaan...


  Korang tentu pernah dengar mengenai teknik pengiraan nombor tarikh lahir yang boleh mencungkil rahsia sikap dan personaliti seseorang. Tahukah korang bahawa dengan menggunakan Teknik yang sama, korang boleh menjangka tahun korang akan menerima lamaran atau berkahwin? Surprise kan?

  Ya, seperti yang kita ketahui, Allah s.w.t telah menentukan rezeki, ajal dan jodoh seseorang sebelum seseorang itu dilahirkan. Jadi bolehkah jodoh ini kita jangkakan? Ok, tak per… Apa kata kita cuba ya~ Bagi sesiapa yang dah berkahwin pun boleh cuba teknik ini untuk mengenal pasti sama ada teknik ini menunjukkan jangkaan yang betul atau disebaliknya. Walaubagaimana pun, diingatkan, teknik ini hanya sekadar untuk kita menjangka sahaja. Sekadar untuk suka-suka dan tak perlu percaya sangat. Jangan kata ianya salah satu cara menilik nasib pula. Huhu~
  Ok, caranya begini…
  Saya gunakan tarikh lahir 14 Feb 1984, sebagai contoh… (ini bukan tarikh lahir saya ya.. huhu~)
  LANGKAH 1
  Buat seperti rajah pengiraan dibawah.

  Petak barisan pertama;
  Hari lahir:
  1+4= 5
  Bulan lahir:
  0+2=2
  Tahun lahir:
  1+9=(*10) => 1+0=1
  8+4=(*12) => 1+2=3
  Petak barisan kedua;
  Jumlah tarikh lahir + Jumlah bulan lahir:
  5+2=7
  Tambah jumlah tahun lahir:
  1+3=4
  Petak barisan ketiga;
  7+4=(*11) => 1+1=2
  *sekiranya hasil tambah, mendapat jumlah 2 digit (cth; 11, 12, 14), tambahkan lagi jumlah 2 digit itu hingga menjadi hasil 1 digit sahaja.
  LANGKAH 2
  Tambah jumlah setiap tahun dengan mendapatkan hasil 1 digit. (cth; 2007 => 2+0+0+7=9). Jadi;
  2007=9
  2008=1
  2009=2
  2010=3
  2011=4
  2012=5
  2013=6
  2014=7
  2015=8
  2016=9
  2017=1
  Dan seterusnya… (kira sendirilah, huhu~)
  LANGKAH 3
  Lihat balik rajah pengiraan pada LANGKAH 1tadi. Bandingkan angka-angka pada petak yang berwarna kuning, pink, dan biru seperti rajah dibawah.

  Jika Kamu Lelaki;
  Gunakan angka pada petak berwarna pinksebagai petunjuk tahun jangkaan berkahwin.
  Seperti contoh rajah diatas, jika tarikh ini adalah tarikh lahir lelaki, maka angka jangkaan berkahwinnya adalah ‘7’ iaitu pada tahun 2014(lihat semula hasil pengiraan tahun padaLANGKAH 2).
  Walaubagaimana pun, terdapat toleransi ± 1 tahun dari pengiraan yang dibuat. Iaitu, boleh jadi tahun jangkaan berkahwin adalah pada tahun 2013, 2014, 2015. (Dah nama pun, jangkaan sahaja…)
  Jika Kamu Perempuan;
  Perlu membuat 3 jenis pengiraan untuk menentukan tahun jangkaan berkahwin atau mendapat lamaran. Iaitu, dapatkan hasil digit dengan mencampurkan; petak kuning + petak pink, atau petak pink + petak biru, atau petak biru + petak kuning.
  Seperti contoh rajah diatas, jika tarikh ini adalah tarikh lahir perempuan;
  Kuning+pink => 5+7=(*12) 1+2=3 [iaitu pada tahun 2010]
  Pink+biru => 7+2=9 [iaitu pada tahun 2016]
  Biru+kuning => 2+5=7 [iaitu pada tahun 2014]
  Sama seperti lelaki, tahun jangkaan ini juga mempunyai toleransi ± 1 tahun dari pengiraan yang dibuat. Iaitu boleh jadi tahun jangkaan berkahwin atau mendapat lamaran adalah pada tahun;

  2009,
  2010,
  2011

  2015,
  2016,
  2017

  2013,
  2014,
  2015

  Sekali lagi diingatkan, ini hanyalah sekadar jangkaan sahaja…
  ~ Ketika Menjelang Tahun Jangkaan Berkahwin
  Tentu kita akan tertanya-tanya, apa yang akan berlaku ketika menjelangnya tahun jangkaan berkahwin? Menurut kajian yang dilakukan oleh En. Eddy Rosyidie Mohd Samsury, apabila sampai pada tahun jangkaan berkahwin, terdapat fenomena menarik berlaku kepada individu itu iaitu terdapat keinginan, pelawaan atau pinangan untuk berkahwin. Walaubagaimana pun, faktor persekitaran seperti masih lagi seorang student, faktor belum tiba jodoh atau belum bersedia dan sebagainya menyebabkan individu itu tidak mengambil keputusan untuk berkahwin…
 • You might also like